Tratamentul cariilor fără burghiu: laser, ozon

Aparatul pentru tratarea cariilor fără forarea tradițională a unui dinte cu burghiu a apărut relativ îndelungat (cu aproximativ 15-20 de ani în urmă). Cu toate acestea, în cele mai multe clinici stomatologice ale acestor dispozitive nu există încă, iar cererea de tratamente neobișnuite de carii nu a devenit larg răspândită. Motivele pentru aceasta sunt destul de simple: în ciuda unor avantaje minore, laserul și ozonul continuă să-și piardă formele moderne. Și de aceea ...

1. Tratamentul cariei cu laser -

Nu cu mult timp în urmă, o nouă linie a apărut în listele de preț ale unor clinici - tratamentul cu laser a cariilor. Trebuie remarcat faptul că laserele dentare fac posibilă nu numai perforarea dinților fără durere, ci și utilizarea lor pentru a efectua multe operații chirurgicale în cavitatea orală, precum și unele măsuri de diagnosticare.

Utilizarea laserului în stomatologie: beneficiile

 • Fără manipulare fără durere -
  utilizarea laserului este absolut nedureroasă (sub rezerva siguranței) și nu necesită utilizarea anesteziei. Pentru persoanele care se tem de terapeuți de injecții - acesta este un plus clar.
 • Confortul tratamentului -
  Când utilizați un laser, nu există sunete și vibrații caracteristice ale burghiului. Astfel, tratamentul devine mai confortabil și plăcut pentru pacient.

Utilizarea laserului în stomatologie: dezavantaje

Dar tratamentul cu carie laser are dezavantaje evidente. Aceste deficiențe nu sunt vizibile pentru ochiul pacientului, totuși, acestea provoacă o mulțime de probleme medicului în procesul de tratament dentar și, în cele din urmă, afectează calitatea tratamentului.

 • Este imposibil să abandonați complet utilizarea unei mașini de găurit -
  Laserul este perfect pentru îndepărtarea smalțului cariilor. Dar pentru a îndepărta dentina carioasă, trebuie totuși să folosiți un exercițiu.
 • Costul ridicat al tratamentului -
  care este legată atât de costul mașinii laser, cât și de nevoia de instruire costisitoare a medicilor stomatologi și a asistenților acestora, precum și pentru că, din punct de vedere comercial, toate produsele noi care apar pe piață sunt întotdeauna mult mai scumpe decât după un timp.
 • Risc mai mare de cădere a sigiliilor -
  Puterea ridicată a laserului (care este reglementată în principal numai în cele mai scumpe modele) duce la supraîncălzirea țesuturilor dure ale dintelui și ca urmare a lipsei de fixare a materialelor de umplutură în cavitățile formate de mașina laser.
 • Echipamente noi necesită noi competențe -
  deoarece laserele (figura 3) sunt introduse numai în clinicile dentare - adică greșelile inevitabile ale medicilor comise în procesul de obținere a experienței în utilizare.
 • Complexitatea preparării țesutului dinților -
  tehnologia de siguranță implică lucrul în ochelari întunecați, ceea ce afectează vizibilitatea vizuală și contribuie la greșeli în prelucrarea țesuturilor dinților. De exemplu, puteți deschide accidental camera de celuloză și apoi, în loc să tratezi carii, va trebui să umpleți și canalele radiculare.

2. Tratamentul cariilor cu ozon -

Tratamentul fără contact al cariei cu ozon este acela că țesuturile afectate de carii nu sunt îndepărtate mecanic (sau eliminarea acestora este minimizată), dar dezinfectată cu ajutorul moleculelor de ozon (oxigen triatomic). În același timp, moleculele de ozon distrug de fapt 99, 99% din toate microorganismele cariogene din cavitatea carioasă.
Puteți vedea dispozitivul pentru tratamentul cariilor cu ozon în Fig.4.

Procedura de tratare a ozonului este după cum urmează:

 • În primul rând, un capac din silicon special furnizat de producător este atașat la dinte (Fig.5-7)
 • Aerul este aspirat din sub capac și se creează ceva aproape de vid.
 • Apoi, ozonul este introdus în capac, care acționează asupra microflorei. În 20-30 de secunde, toate microorganismele cariogene mor.

publicitate


Beneficiile tratării cariilor cu ozon
-vă puteți trata dinții fără un burghiu (dar numai cu defecte carioase foarte mici), în alte cazuri, trebuie să exersați și, prin urmare, va trebui să faceți anestezie. Asta e totul.

Dezavantaje ale tratamentului cu ozon-în 99% din cazuri, tot trebuie să vă forați dinții. Dacă nu este forată, atunci o cantitate mare de țesut poate rămâne în interiorul și în exteriorul dintelui, care sunt relativ înmoaie și nu pot suporta sarcina completă. Imaginați-vă că ați pus o umplutură permanentă pe un dentin moale sau smalț demineralizat (care este greu). Ca urmare, în timpul închiderii dinților și atunci când mestecați alimente solide, încărcătura de umplere va fi transferată la țesuturile înconjurătoare (email și dentin), care sunt înmuiate și nu vor rezista la o astfel de încărcătură. Va exista o împingere, o pierdere de sigiliu ... Ca urmare, va trebui să tratezi dintele din nou.

Utilizarea unor astfel de dispozitive este recomandată numai în practica copiilor, atunci când nu este posibilă utilizarea unui burghiu. În acest caz, dentina și smalțul moale sunt răzuite mai întâi cu linguri de chiuretaj, iar restul țesuturilor dinților sunt apoi dezinfectate cu ozon și se pune o umplutură.

Icon de droguri: tratamentul cariilor

Nu cu mult timp în urmă, o companie germană DMG a lansat un preparat chimic pentru tratamentul cariilor. Esența sa constă în faptul că substanțele care alcătuiesc acest medicament, pătrund adânc în smalț, făcându-l dens și strălucitor. Ie Emaila poroasă afectată este transformată într-o structură densă, care este, de asemenea, rezistentă la efectele, de exemplu, acizi organici produși de microorganisme cariogene. În plus, transparența smalțului este, de asemenea, restaurată, precum și culoarea dintelui din această zonă.

Prețul tratamentului cu pictograma pentru 2019 este de 2.400 de ruble pe 1 dinte.

Informații importante:

 • Indicația pentru folosirea Iconului este caria în stadiul alb al spotului (adică atunci când pe suprafața smalțului există doar o pată albică, dar nu există nici o distrugere efectivă a smalțului, defectul său vizibil). În plus, smalțurile cu fluoroză și hipoplazie - acest medicament nu are efect.
 • Acest medicament are o compoziție polimerică (plastic), care permează numai structura poroasă a smalțului. Prin urmare, trebuie sa intelegeti ca Iconul nu satura tesutul dintelui cu calciu si fluor, care formeaza smaltul dintilor sanatosi.

Autor: dentist Kamensky K.V., experienta de 19 ani.

Vizionați videoclipul: solan1975 Apa de sticla silicatul de sodiu solutia ideala ! (Ianuarie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu