Dintele de înțelepciune crește: ce să faci, fotografie

Obstrucția dinților de înțelepciune poate produce atât simptome acute, cum ar fi durerea, umflarea, febra și efectele pe termen lung, cum ar fi aglomerarea dinților anteriori. În figura 1, puteți vedea o vedere a unui dinte de înțelepciune inferior penetrant în cavitatea bucală (două tuberculi din partea coroanei dintelui sunt vizibile sub mucoasă) și pe roentgenograma.

Problemele care apar din erupția dintelui înțelepciunii -

 • Simptomele inflamației -
  La început, procesul de erupție poate fi însoțit de durere acută sau dureroasă. Gradul de durere poate depinde de disponibilitatea spațiului în dentiție pentru erupția dintelui sau de severitatea inflamației care s-a asociat. Este posibil să existe și o creștere a temperaturii, respirația urât mirositoare.

  În cazul apariției unei inflamații, pot apărea astfel de simptome adverse precum edemul obrazului (fig.2), dificultatea deschiderii gurii și înghițirea dureroasă. În cazul apariției unor astfel de simptome, este necesară o îngrijire medicală de medic dentist de urgență!

 • Pericoronita (inflamația capotei) -
  în momentul erupției dintelui de înțelepciune, atunci când muzeele sale încep să apară pe suprafața gumei (ca în figura 1) - coroana sa este parțial acoperită cu membrană mucoasă. Suprafața membranei mucoase, care acoperă astfel o parte din coroana dintelui înțelepciunii, se numește capota. Schematic este arătat în Fig.

  Atunci când apare o capota, devine mai devreme sau mai târziu inflamarea. O asemenea inflamație se numește Pericoronită. Acest lucru se datorează faptului că între capota și suprafața dintelui se formează un spațiu semi-închis în care se scot reziduurile alimentare și se înmulțește microbii. Pericoronita poate fi acută - în acest caz poate fi umflarea țesutului gingival în jurul dintelui de înțelepciune, supurație de sub capotă, miros neplăcut din gură, temperatură, dificultate la deschiderea gurii sau poate un curs cronic cu simptome ușoare, respirație urât mirositoare.

  Apariția pericoronitei necesită o intervenție mică - excizia capotei. Operațiunea are un impact foarte redus și durează doar câteva minute. În unele cazuri, atunci când un dinte sub capota are o poziție incorectă sau nu există loc pentru dentiție în dentiție, problema eliminării dintelui înțelepciunii este rezolvată.

  publicitate

 • Dentiții zgâriați -
  în cazul lipsei de spațiu pentru erupția dinților de înțelepciune - aceștia din urmă încep să deplaseze dinții rămași în direcția incisivilor centrali. Ca rezultat, aglomerarea dentiției are loc ca în figura 6 (a).

  De aceea, medicul dentist ar trebui să evalueze adecvarea lungimii corpului maxilarului astfel încât dinții de înțelepciune să poată fi tăiați liber acolo. Dacă nu este suficient spațiu, atunci este mai bine să eliminați dinții în mod proactiv, altfel, atunci când aglomerarea a apărut deja, aceasta va însemna că ortodontul trebuie să corecteze mușcătura. Tratamentul ortodontic este lung - de la un an sau chiar mai mult, iar costul corectării muscării este extrem de ridicat, deci ar trebui să acordați o atenție deosebită acestui punct.

 • Distrugerea celui de-al șaptelea dinte frontal -
  intelepciunea explodeaza adesea in asa fel incat sa aiba o pozitie oblica si cu movile de coroana anterioara se invecineaza cu dintele din fata a saptea. Presiunea constantă a dintelui de înțelepciune asupra smalțului acestui dinte poate determina acest dinți să distrugă smaltul în locul presiunii și apariției cariilor. În acest caz, cariile se vor transforma treptat în pulpită, iar pulpita - în parodontită.

  Așa cum se poate vedea în figura 7, molarul al șaptelea are o întunecare în zona coroanei (marcat de o săgeată neagră), care corespunde zonei cariilor dentare. Păstrarea celui de-al șaptelea dinte și tratarea sa completă în acest caz este imposibilă fără îndepărtarea unui dinte de înțelepciune. Figura 8 are aceeași imagine: numărul (1) prezintă caria celui de-al șaptelea dinte cauzată de dintele de înțelepciune, iar numărul (2) prezintă zona distrugerii osoase din același motiv.

  În fig.9 se poate observa o distrugere semnificativă a părții coroanei din cel de-al șaptelea dinte (zona de distrugere arata ca un loc întunecat pe fundalul coroanei și este limitată la săgeți albe). În același timp, cantitatea de distrugere a coroanei și schimbările care au apărut în zona vârfului rădăcinii indică faptul că aceasta nu mai este carie, ci parodontita dintelui.

Cum de a facilita înțelepciunea dentiție -

Dacă coroana dintelui de înțelepciune este deja aproape de suprafața gumei, atunci pentru a accelera erupția și a reduce simptomele, gingiile sunt de obicei excluse deasupra coroanei dintelui înțelepciunii. Ie face așa-numita "fereastră". Decizia cu privire la posibilitatea unei astfel de intervenții ar trebui să fie luată de medicul dentist, ținând cont de datele radiografiei.

În unele cazuri, putem recomanda geluri anestezice pentru mucoasa orală, care pot ajuta la ameliorarea durerii, de exemplu:

 • Aplicații gel-gel,
 • Aplicarea gelului Kamistad.

Dinți de înțelepciune cresc pe obraz: ce să faci

Atunci când un dinte de înțelepciune crește în mod incorect, acest lucru facilitează foarte mult decizia de conservare / îndepărtare a acestuia. La examinare, există multe cazuri în care dintele de înțelepciune crește în lateral (de exemplu spre obraz) sau se află aproape orizontal. Acești dinți nu pot participa la mestecare, pot provoca multe probleme în formă de inflamație periodică, pot contribui la mușcarea obrazului sau a limbii. De regulă, astfel de dinți sunt îndepărtați.

Dacă dintele tău înțelepciune îți taie obrazul - acorde o atenție deosebită acestui lucru. Rănirea cronică permanentă a membranei mucoase a obrazului va duce mai întâi în mod necesar la dezvoltarea unui ulcer și a unei inflamații. Dar asta nu e tot. Afectarea constantă a mucoasei orale este un factor predispozant pentru dezvoltarea unei prime benigne și apoi a unei tumori maligne. Marginile clare ale umpluturilor și protezelor pot avea același efect dacă rănesc și freacă membrana mucoasă.

Păstrați sau îndepărtați dinții de înțelepciune?

Există indicii pentru conservarea sau îndepărtarea dinților de înțelepciune. Luând decizia finală cu privire la necesitatea unuia sau a celuilalt, este, desigur, necesară consultarea dentistului care va evalua poziția dintelui, inflamația, datele cu raze X și vă va oferi recomandări complete.

Autor: chirurg stomatolog Kamensky KV, 19 ani de experiență.

Loading...

Lasă Un Comentariu