Flux pe gingie: tratament, cauze

Fluxul de gumă pe gingii este umflarea gingiilor asociate cu dezvoltarea inflamației purulente. Stomatologii nu folosesc termenul flux sau abces (numai pacienții spun acest lucru), dar folosesc termeni precum "abces gingival" sau "periostitis".

Flux pe gumă: fotografie

Flux pe gingii: cauze

Situația în care o persoană are gumă gumică poate fi cauzată în principal de trei factori: lipsa tratamentului în timp util a cariei și a pulpitei, tratarea slabă a pulpitei și a parodontitei în trecut, precum și prezența inflamației concomitente a gingiilor.

 1. Carii și pulpita netratată -
  dacă caria nu este tratată pentru o lungă perioadă de timp, atunci infecția din cavitatea carii pătrunde în pulpa dentară, în care se dezvoltă inflamația. Pulpita se caracterizează prin durere spontană acută sau dureroasă în dinte. Dacă în acest stadiu, de asemenea, nu aplicați medicului dentist, inflamația progresează, iar infecția depășește deja limitele pulpei dentare - în țesuturile din jurul dintelui. Ca urmare, inflamația purulentă se dezvoltă în jurul vârfurilor rădăcinilor unui astfel de dinte - Periodontită (Figura 4a).

  Cu parodontită în vârful rădăcinii, se formează un așa numit abces parodontal (în oamenii obișnuiți - un sac purulent). Cu cursul activ de inflamație apare o formare intensă a puroiului, care duce la eliberarea puroiului sub mucoasa gingiilor (Figura 4b). După eliberarea puroiului în țesutul moale, persoana simte imediat că gingia sa umflată, adică formate flux. De regulă, fluxul este combinat cu umflarea țesuturilor moi ale feței.

  publicitate

  Un studiu de caz: dezvoltarea fluxului maxilarului superior
  → În Figura 5 puteți vedea un pacient care a venit la dentist cu plângeri de umflare a obrazului și a gingiilor. La examinarea externă, asimetria feței este determinată de umflarea, precum și de compactarea dureroasă a țesuturilor moi ale obrazului (indicată prin săgeți).
  → Când privim în cavitatea orală (figura 6), vedem că pliul de tranziție determină umflarea gingiilor (arătată cu săgeți albe), iar în proiecția umflăturii există un dinte jumătate distrus (arătat cu săgeată neagră).
  → În figura 7, vedem o raze X a dintelui cauzal: în zona vârfului rădăcinii există o întunecare, ceea ce indică prezența unui abces parodontal.

 2. Canal rădăcină rău -
  abcesul parodontal la vârfurile rădăcinii dintelui poate fi format nu numai în absența tratamentului în timp util al cariei și pulpitei, dar și în cazul tratamentului cu rădăcini de rădăcină de slabă calitate. Canalele radiculare sunt de obicei umplute în timpul tratamentului pulpitei, parodontitei, în timp ce se prepară dinții pentru proteze.

  Dacă canalele radiculare nu sunt umplete până la nivelul vârfului rădăcinii, atunci condițiile de dezvoltare a infecției sunt create în partea sub-umplută a canalului rădăcină. În acest domeniu, microflora patogenă se înmulțește treptat și apoi depășește limitele dintelui. Ca urmare, în zona vârfurilor rădăcinii, ale căror canale erau slab sigilate, apare un centru de inflamație purulente (abces parodontal).

  Analiza calității umplerii canalului radicular prin radiografii -

  • În fig.8-9 puteți vedea canalele radiculare rănite tratate. Părțile subțiate ale canalelor sunt marcate cu săgeți albe. Centrul inflamației purulente (abcesul parodontal) pe raze X arată ca o întunecare pronunțată la vârful rădăcinii (limitată de săgeți negre).
  • În Figura 10, puteți vedea cum arată radiografiile calitativ închise pe radiograf. Săgețile negre indică vârfurile rădăcinilor celor trei incisivi inferiori. Rețineți că fiecare din cele trei dinți este sigilat în partea superioară a rădăcinii.

 3. Gume umflate în timpul exacerbării parodontitei -
  în parodontită, atașarea gumei dentare este distrusă între rădăcina dintelui și gingia și apar astfel buzunare parodontale (fig.11). Pe suprafața rădăcinii într-un astfel de buzunar parodontal aproape întotdeauna există depozite dentare dure subgingivale, iar buzunarul în sine este umplut cu granulații și puroi. Dacă buzunarul este destul de adânc, atunci scurgerea de puroi din acesta poate fi deranjată. În acest caz, apare o umflare sau o fistula în proiecția buzunarului de pe gingie.

  În figura 12 puteți vedea abcesul parodontal pe gingie în proiecția incisivului central superior. La examinarea acestui dinte, a fost detectat un buzunar parodontal de aproximativ 8 mm. Pe radiografia acestui dinte (figura 13) vedem că adâncimea buzunarului (adâncimea distrugerii osului) în spațiul interdentar este mai mare de 2/3 din lungimea rădăcinii.

Flux de gumă pe gingie: tratament

Tratamentul fluxului pe guma va include mai multe etape -

 • inspecție, radiografie, identificarea unui dinte cauzal,
 • decizia de a elimina un dinte cauzal,
 • extracția dinților (sau tratamentul dinților), disecția fluxului, terapia cu antibiotice.

1. Dacă se dorește îndepărtarea dintelui cauzal. -
se efectuează mai întâi anestezia locală, după care se îndepărtează dintele. Imediat după îndepărtarea dintelui, o incizie se face cu un bisturiu în gingie (acest lucru este necesar deoarece unele dintre puroi sunt în țesuturile moi ale gumei). În funcție de mărimea fluxului, incizia poate fi de la 1 la 2 cm. După aceea, rana este spălată cu antiseptice și rana este drenată. Drenarea plăgii este că în interiorul plăgii se introduce o bandă subțire de cauciuc, care este necesară pentru aceasta. astfel încât marginile plăgii să nu se lipească și să nu încalce scurgerea de hoor și puroi.

Gum flux pe guma: autopsie video

2. În cazul în care dintele cauzal este decis să salvați -
pentru aceasta, toate țesuturile afectate de carii sunt forate, apoi nervul este îndepărtat din dinte, iar apoi canalele radiculare sunt prelucrate. Dacă canalele radiculare au fost anterior sigilate, acestea sunt desigilate. Ele nu impun umplutura pe dinte, ci lăsa-o deschisă, astfel încât puroul să poată ieși și prin canalele radiculare. După ce dintele a fost deschis - pacientul este trimis la chirurg pentru a efectua incizia.

În cazul în care canalele radiculare ale acestui dinte sunt umplute, atunci în unele cazuri (dacă există o coroană pe dinte sau un pin este instalat în canal), nu are sens să dezlipiți canalele radiculare. În acest caz, guma este tăiată mai întâi, se prescrie un tratament antibiotic. Și după ce inflamația dispare (după 2-3 săptămâni), vârful rădăcinii este rezecat.

În cazul în care se produce umflarea gingiilor datorită prezenței unui buzunar parodontal profund, în primul rând se va acorda asistență chirurgicală de urgență - se va deschide un abces, se va prescrie terapia cu antibiotice și se va efectua un tratament parodontal.

3.  Prescrierea medicului după deschiderea fluxului -
Băile de sodiu sunt, de obicei, prescrise (sunt necesare pentru a extrage puroi și sukrovitza) și / sau se clătesc cu clorhexidină 0,05% (acesta este un excelent antiseptic). Clătirile nu trebuie să fie foarte intense, ar trebui să se facă de 4-5 ori pe zi timp de 30 de secunde.

Terapia cu antibiotice -
standardul în acest caz este numirea Lincomicinei 0,25 în capsule (2 capsule de 3 ori pe zi, numai 5-7 zile), sau același antibiotic numai în injecție intramusculară (2 ml de 2 ori pe zi). De exemplu, dacă aveți probleme cu stomacul și intestinele, atunci lincomicina în capsule trebuie înlocuită cu o formă injectabilă a antibioticului.

Dacă nu există cineva care să vă dea injecții, atunci există antibiotice solubile în efervescent, care, atunci când sunt eliberate în intestin, sunt foarte rapid absorbite, fără a avea timp să dăuneze microflorei. Un exemplu de astfel de medicamente sunt "Flemoxin Solutab", "Unidox Solutab" (acestea sunt, de asemenea, luate 5-7 zile, doza conform instrucțiunilor).

Autor: chirurg stomatolog Kamensky KV, 19 ani de experiență.

Vizionați videoclipul: DRENAJ LIMFATIC + CHI MACHINE (Ianuarie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu