Gingivită: simptome și tratament la adulți

Gingivita este o inflamație a părții marginale a gingiei adiacentă dinților, incluzând mameloanele interdentare (fig.1-2). În această boală, pacienții cel mai adesea se plâng de gingiile sângerânde, durerea atunci când periază dinții, precum și umflarea, înroșirea sau cianoza gingiilor. Gingivita, cu o predominanță de astfel de simptome în stomatologi se numește termenul "catarrhal".

Cu toate acestea, într-un procent mic de cazuri, inflamația se poate manifesta și ca o creștere a gingiilor sau chiar ulcerații și necroze. Cel mai important simptom care distinge gingivita de alte boli inflamatorii ale gingiilor este ca inflamatia nu se raspandeste mai adanc decat mucoasa gingiei. În consecință, cu gingivita, nu există distrugerea țesutului osos din jurul dinților, mobilitatea dinților, adică simptomele caracteristice ale parodontitei.

Gingivită: schemă foto

Dacă aveți mobilitatea unor dinți, precum și buzunarele parodontale, din care în timpul perioadelor de exacerbări se poate elibera puroi, aceste simptome nu vorbesc despre gingivită, ci despre prezența parodontitei (o formă mai severă de boală a gingiilor). Puteți citi mai multe despre această boală la linkul de mai sus. Observăm doar că, în cele mai multe cazuri, dezvoltarea sa este rezultatul tratamentului inadecvat și / sau ineficient al gingivitei.

Principalele forme ale gingivitei -

 • gingivita catarrala (Figura 1-8),
 • gingivita necrotizantă (ris.12-15),
 • gingivita hipertrofică (r.16-18).

În acest articol vom analiza în detaliu fiecare formă de gingivită - cu indicarea unor medicamente eficiente și a schemelor de utilizare a acestora. Vom enumera, de asemenea, erorile pacientului în procesul de auto-tratament, care adesea duc la apariția unei inflamații cronice severe a gingiilor. Dacă sunteți mai interesat de modul în care să tratați gingivita corect nu la adulți, ci la copii, citiți mai multe despre acest lucru în articol:
→ Gingivită - simptome și tratament la copii

1. Gingivita catarrala: simptome

Dintre toți pacienții cu gingivită, această formă reprezintă mai mult de 97% din cazuri. Ie Aceasta este cea mai comună formă a acestei boli. Termenul "catarrhal" înseamnă că inflamația captează numai membrana mucoasă a gingiilor (adică curge superficial), fără a afecta țesutul osos din jurul dinților și atașamentul la guma dentară. În Figura 3-5, puteți vedea exact cum arată gingivita catarală în gură.

Cauza este
aceasta este igiena orală extrem de slabă, rezultând o placă microbiană moale care se acumulează în zona gâtului dinților, precum și formarea tartrului. Bacterii de toxine care eliberează plăci și agenți patogeni care declanșează inflamația în mucoasa gingivală. În același timp, diferite boli cronice sau hipovitaminoză cu vitamina C nu sunt cauzele directe ale dezvoltării gingivitei, dar pot fi un factor predispozant care sporește efectele plăcii microbiene.

Gingivita catarrala: fotografie

simptome -

 • umflarea marginii gingivale și a papilelor interdentare,
 • roșeață sau albăstruie a gingiilor,
 • sângerând gingiile atunci când vă periați dinții,
 • durere la periaj dintilor,
 • mancarimi gingivale
 • de obicei la gatul dinților sunt acumulări vizibile de placă microbiană.

Apariția sângerării este asociată cu o creștere a permeabilității pereților capilare, a fragilității capilare, a unei scăderi a grosimii epiteliului membranei mucoase a gingiilor. Toate acestea apar ca urmare a influenței toxinelor și a agenților patogeni ai plăcii microbiene asupra membranei mucoase a gingiilor. Cel mai adesea, sângerarea apare la momentul expunerii la factori mecanici (gume traumatice slăbite), de exemplu, când vă periați dinții sau mestecați pe alimente grosiere grosiere.

Durerea atunci când periajul dinților apare și datorită subțierii epiteliului membranei mucoase a gingiilor. Subțierea epiteliului pe fundalul inflamației gingiilor este un proces natural și se dezvoltă datorită creșterii ratei de descuamare a celulelor epiteliale.

Forme de gingivită catarală -

Există 2 variante ale fluxului de gingivită catarrală. În primul rând, este gingivita acută catarrală (Fig.3-4), care se caracterizează prin culoarea roșu strălucitor a gingiilor, dezvoltarea acută, uneori - sângerări semnificative și dureri la periajul dinților. În această formă a bolii, din cauza durerii în timpul periajului, pacienții refuză uneori igiena orală, ceea ce duce la o creștere și mai mare a cantității de plăci microbiene și, ca urmare, agravează situația.

În al doilea rând, forma cronică a bolii (Figura 5-6), care este caracterizată prin simptome flascabile pe o perioadă lungă de timp. În acest caz, gingivita catarrala, simptomele sângerării vor fi destul de nesemnificative și nu va exista durere atunci când se curăță. Gingiva marginală și ganglionii gingivale vor avea o culoare albăstrui. Cu toate acestea, poate apărea uneori exacerbarea simptomelor, care se întâmplă de obicei pe fondul scăderii imunității în perioada bolilor catarre.

publicitate

Tratamentul gingivitei la domiciliu -

Tratamentul gingivitei catarale va fi rapid și eficient atunci când sunt îndeplinite 3 condiții. În primul rând, tratamentul trebuie în primul rând să vizeze eliminarea plăcii microbiene moi și a tartrului tare ca cauză a inflamației. În al doilea rând - terapia antiinflamatorie, care poate include diferite clătiri și geluri speciale pentru gingii. Al treilea punct este normalizarea igienei orale.

Un curs de terapie antiinflamatorie poate fi efectuat la domiciliu fără probleme, dar placa microbiană și tartrul pot fi îndepărtate de pe suprafața dinților doar prin vizitarea unui medic dentist. Faptul este că, cu ajutorul unei periuțe obișnuite și a unei pastă de dinți, numai o plăcuță microbiană moale "proaspăt formată" este bine îndepărtată. Problema este că, în absența unei igiene regulate, o placă microbiană moale în cavitatea bucală este mineralizată destul de rapid de sărurile de calciu și fosfor din saliva.

După mineralizarea parțială a plăcii microbiene moi, care apare în medie în decurs de 10-16 ore - se întărește, devine strâns atașată de dinte. Astfel se formează depuneri dentare dure (Fig.7-8), care nu mai pot fi îndepărtate prin simpla periere a dinților cu o perie și o pastă de dinți. Dacă, totuși, începeți să utilizați agenți antiseptici și antiinflamatori pentru gingii, fără a elimina depunerile dentare care au provocat inflamația gingiilor, efectul tratamentului va fi de scurtă durată și inflamația însăși va deveni cronică.

Cum arată depozitele dentare grele -

concluzii: Vă rugăm să rețineți că depunerile dentare pot fi nu numai vizibile în mod clar supragingival (ca în Fig.7-8), dar și subgingival, care sunt situate puțin sub nivelul gingiilor. În mod obișnuit, astfel de depuneri pot fi suspectate în prezența cianozelor și a sângerării gingiilor - cu absența vizibilă a plăcii sau depunerilor dentare în zona gâtului dinților (figura 5). Identificarea și eliminarea calculului dentar subgingival este posibilă din nou numai cu ajutorul instrumentelor dentare.

SISTEM DE TRATAMENT DETALIAT -

Așa cum am spus mai sus, tratamentul gingivitei constă în curățarea dentară profesională la medicul dentist, un curs de terapie anti-inflamatorie și, nu în ultimul rând, predarea pacientului a igienei orale adecvate (inclusiv folosirea aței dentare).

1) Eliminarea depozitelor dentare -

Există mai multe metode de îndepărtare a plăcii dentare, dar având în vedere că gingivita este inflamată și de obicei sângerează, cel mai bine este să aplicați curățarea ultrasonică a dinților (Fig.9). O duză specială creează vibrații ultrasonice și rupe atașarea plăcii dentare pe suprafața smalțului dinților. Procedura durează, de obicei, între 30 și 60 de minute (în funcție de cantitatea de placă dentară). Procedura este, de obicei, nedureroasă, dar, dacă se dorește, poate fi efectuată și sub anestezie (videoclipul procedurii poate fi văzut la linkul de mai sus).

La sfârșitul vizitei, medicul dentist va trata mai întâi guma cu un antiseptic, apoi va aplica gel antiinflamator. După aceasta, un bun dentist vă va sugera să vă învăț cum să utilizați în mod corespunzător o periuță de dinți și o ață dentară și vă va oferi, de asemenea, un curs de terapie antiinflamatorie la domiciliu. Credeți-mă, deja în primele zile după îndepărtarea sedimentelor - veți observa o îmbunătățire semnificativă.

Îndepărtarea video a plăcii dentare prin ultrasunete -

2) Terapie antiinflamatorie -

Dacă aveți gingivită - tratamentul la domiciliu înseamnă că trebuie să efectuați un curs de clătiri antiseptice + aplicații pe gingiile unui gel special de tratament. În cazul gingivitei catarale convenționale, nu este necesar să se efectueze un astfel de curs cu un dentist, deoarece Acest lucru se poate face cu ușurință de unul singur. Principalul lucru pentru aceasta este gasirea produselor potrivite pentru guma.

Regim de tratament -
Cursul standard de tratament este de obicei de 10 zile. Tratamentul cu gumă se efectuează de 2 ori pe zi - dimineața și seara. Dimineața după micul dejun, spălați mai întâi dinții, atunci trebuie să vă spălați gura cu o soluție antiseptică. Cel mai bine este să se folosească pentru această clătire care conține antiseptic de clorsexidină. Apoi, luați în gură 10-15 ml de soluție (1 gură), clătiți gura exact 1 minut. Spit.

A doua etapă a tratamentului de dimineață este aplicarea unui gel terapeutic pe gingie. Acesta poate fi, de exemplu, gel Holisal. Membrana mucoasă a gingiilor este întotdeauna umedă, astfel încât gelul să fie mai bine fixat - trebuie să uscați gingiile cu un tampon uscat de tifon înainte de al aplica. Apoi, în fața oglinzii (rânjind astfel încât gingiile sunt vizibile) - aplicați gelul pe marginea gumei în jurul dinților cu un deget curat. Gelul se aplică de obicei numai din partea din față a danturii.

Rețineți că în procesul de aplicare a saliva de gel este întotdeauna eliberat, nu trebuie să salvați sau să scuipați. Înghiți-l ca de obicei. După tratamentul cu gel al gingiilor, este important să nu mâncați nimic timp de 2 ore și chiar să nu beți sau să vă clătiți gura timp de 30 de minute după tratament. Seara, trebuie să repetați procesarea. După spălarea dinților, clătiți din nou gura cu un antiseptic, apoi aplicați gelul pe gingie. Și așa 8-10 zile.

Ceea ce înseamnă mai bine să alegi -
O soluție tipică de 0,05% de clorhexidină pentru 40 de ruble va funcționa pentru dvs. dacă nu aveți inflamație pronunțată și gingii sângerând. Cu o inflamație puternică, este mai bine să se utilizeze soluții cu o concentrație de clorhexidină de 0,2-0,25% și chiar mai bine atunci când astfel de soluții conțin suplimentar lactat de aluminiu sau extracte de plante medicinale, ceea ce va face posibilă reducerea hemoragiilor și a inflamației chiar mai rapid. Unele dintre cele mai bune clătiri sunt Lacalut Activ și PresiDent Antibacterial (pentru o evaluare detaliată a produselor, consultați linkul de mai jos).

Dacă utilizați soluții antiseptice (cum ar fi clorhexidina) pentru clătire, atunci este mai bine să le combinați cu geluri pentru gume, care nu conțin antiseptice, ci componente cu efecte antiinflamatorii. Acestea pot fi salaciatul de colină, salicilatul de fenil, eugenolul, timolul etc. Acest lucru se datorează faptului că nu este absolut necesar să se aplice simultan clătirea și gelul, care au doar un mecanism de acțiune antiseptic. În opinia noastră, cele mai bune versiuni ale gelului cu efect antiinflamator ar fi Cholisal sau Parodontotsid.

→ cea mai bună apă de gură,
→ Evaluați cele mai bune geluri pentru gingii.

Gingivita: fotografie înainte și după tratament


Este important: Observați cum guma cianotică a devenit roz după tratamentul gingivitei din Figura 10-11. Întoarcerea culorii gingiei sănătoase este asociată în primul rând cu îndepărtarea plăcii dentare. Fără acest lucru, nici cele mai puternice medicamente antiinflamatorii nu vor putea să normalizeze complet starea gingiilor, deoarece gingiile vor fi totuși afectate de toxine și agenți patogeni ai plăcii microbiene și a plăcii dentare.

3) Normalizarea igienei orale -

Rețineți că nu este suficient să vindecați gingivita. Va reapare foarte curând dacă nu începeți să vă spălați dinții în mod corespunzător și în mod regulat în același timp. În absența oricărei igiene orale regulate - placa dentară și piatra se formează din nou foarte repede și vor provoca inflamații noi. O bună igienă include nu numai folosirea unei periuțe de dinți și a unei pastă de dinți, ci și o ață dentară specială (ata dentară). Pentru a nu deranja acest articol - nu oferim aici recomandări detaliate privind igiena, dar le puteți folosi în articolele noastre:

→ Cum să vă periați dinții,
→ Tehnica folosind ață dentară.

De remarcat, de asemenea, că pentru perioada de tratament a gingivitei este posibil să aveți nevoie de o periuță specială de dinți moale, precum și de pastă medicală. O periuță de dinți moale cu gingivită (etichetă "Soft", adică "moale") este necesară numai dacă perierea dinților provoacă durere și dorința de a abandona complet igiena. Dar medicii stomatologi recomanda folosirea unei astfel de perii numai pentru perioada de tratament cu gingivita - nu mai mult de 2 saptamani părul moale elimină placa microbiană mai rău.

Exemple de periuțe de dinți cu peri moi -

Dacă nu utilizați o apă de gură specială, de exemplu, Lakalut Aktiv, care conține lactat de aluminiu pentru a reduce rapid gingiile sângerând, puteți folosi o pastă de dinți specială antiinflamatoare pentru a vă curăța dinții. Lakalut, Parodontaks, Președinte, Asepta, Forest Balsam ... există o mulțime de astfel de paste și, pentru a face alegerea mai ușoară, am compilat o evaluare specială a acestor produse:

→ "Evaluarea pastelor de dinti pentru inflamatia gingiilor"

2. Gingivita necrotizantă Vincent -

Această gingivită are numele oficial "gingivita ulcerativ-necrotică a lui Vincent". Uneori se utilizează termenii - gingivita sau gingivita ulcerativă a lui Vincent. Aceasta este cea mai severă formă de gingivită, care este însoțită de simptome de intoxicare a corpului. Există forme acute și cronice ale acestei boli (Fig.12-15).

cauzele-Un rol esențial în dezvoltarea este jucat de igiena orală critică slabă, când există o creștere semnificativă a masei plăcii microbiene pe dinți (în special fusobacterii și spirochete). În aceste condiții, imunitatea locală a mucoasei orale încetează să facă față numărului mare de toxine secretate de bacteriile patogene. Ca urmare, există focare de necroză a mucoasei și ulcerații.

Un factor de declanșare care declanșează dezvoltarea gingivitei necrotizante pe fundalul unei igiene slabe pe cale orală poate fi o scădere bruscă a imunității sau o exacerbare a bolilor cronice severe severe ale organismului. Dar acești factori sunt predispozitivi, motivul principal fiind igiena slabă și acumularea de plăci microbiene și / sau tartru.

Gingivita necrotizantă acută: fotografie

Gingivită necrotizantă cronică: fotografie

Gingivita necrotizantă: simptome și tratament la adulți o inspecție vizuală arată că gingiile sunt acoperite cu o patină albică sau gălbuie, există zone de ulcerații ale gingiilor, unele dintre papilele gingivale sunt necrotizate. În cursul acut al bolii, pacienții se plâng de febră mare, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, respirație putredă, sângerări și dureri în gingii (fig.12-13). În cursul cronic al gingivitei lui Vincent, simptomele sunt mai puțin pronunțate (Fig.14-15).

Cum se vindecă gingivita ulcerativă necrotizantă - tratamentul se efectuează exclusiv la dentist și, de urgență. Baza tratamentului este eliminarea depozitelor dentare, inclusiv chiuretajul obligatoriu al plăcii necrotice. Placa împreună cu depunerile dentare este bine îndepărtată folosind un vârf ultrasonic convențional (scalator), cu îndepărtarea ulterioară a resturilor de plăci cu o lingură de chiuretaj. Sunt numiți în continuare, antibiotice, clătiri antiseptice, agenți antiinflamatori.

 • Terapia cu antibiotice -
  antibioticele prescrise trebuie să fie eficiente împotriva fuzobakterilor și a spirochetelor, prin urmare, de obicei, au fost prescrise în tab. un medicament amoxicilină combinat și acid clavulanic "Amoxiclav". (pentru adulți - 500 mg comprimate de amoxicilină + 125 mg acid clavulanic, care se aplică de 3 ori pe zi - în prima zi a bolii și de 2 ori pe zi în următoarele 6 zile).

  În paralel cu Amoxiclav, trebuie să luați antibioticul Trichopol (Metronidazol) - 500 mg de 3 ori pe zi, numai 7 zile. În paralel cu aceasta, ar trebui să utilizați clătirea antiseptică cu o soluție de clorhexidină de 0,2-0,25%, precum și un gel de mestecat - MetrogylDent este mai bun, dar dacă există gume dureroase, atunci Holisal.

Este important: Utilizarea antibioticelor și a antisepticelor la domiciliu (fără îndepărtarea sedimentelor și a plăcii necrotice) conduce la trecerea gingivitei necrotice acute într-o formă cronică - cu o necroză treptată a gingiilor, denudicarea rădăcinilor dinților, precum și intoxicația constantă a corpului. Prin urmare, este necesară o vizită urgentă la dentist. Prin subțiere, sunt prescrise inflamații pentru a accelera epitelizarea mucoasei, de exemplu, SolcoserylGel.

3. Gingivita hipertrofică -

Gingivita hipertrofică este un tip cronic de gingivită.Se observă o creștere a volumului gingiilor, care poate apărea fie datorită umflăturii cronice persistente a gingiilor (care practic nu răspunde la terapia antiinflamatorie), fie datorită creșterii sale fibroase. Forma hipertrofică a gingivitei apare cel mai adesea numai pe suprafața frontală a danturii.

cauzele-
cel mai adesea se întâmplă cu tulburări endocrine, toxemia femeilor însărcinate (gingivită a femeilor însărcinate), cu modificări hormonale la adolescenți (gingivită juvenilă), precum și cu tulburări ale mușcăturii și cu factori locali traumatici - marginile agățate de umpluturi și coroane. În unele cazuri, hipertrofia gingivală este un rezultat al gingivitei cronice catargale pe termen lung.

Hypertrophic gingivitis - simptomele și tratamentul vor depinde de forma acestei boli, adică pe ce anume este cauzată de o creștere a gingiilor (umflarea sau creșterea fibroasă). În concordanță cu aceasta, se disting formele edematoase și fibroase ale gingivitei hipertrofice.

 • Formă edematoasă (Ris.16-17)-
  papilele gingivale cu această formă sunt lărgite nu datorită creșterii țesuturilor, ci datorită edemelor lor. În consecință, ele nu vor fi dense, ci friabile. Această formă de gingivită se dezvoltă cel mai adesea la femeile gravide și la adolescenți pe fondul schimbărilor hormonale. La începutul tratamentului, este necesar să se efectueze eliminarea depunerilor dentare și a terapiei antiinflamatoare.

  Dacă efectul acestor măsuri este nesemnificativ, atunci scleroterapia este utilizată atunci când, pe fundalul anesteziei, soluția de scleroză este injectată în papilele gingivale edematoase în prezența anesteziei. De obicei, utilizați soluții de glucoză 40%, sulfat de magneziu 25%, clorură de calciu 10%. Se introduc 0,1 - 0,2 ml de soluție în fiecare papilă. Curs - 3 sau 4 injecții în fiecare papilă gingivală. Intervalele dintre serii de injecții sunt de obicei 1-2 zile. În absența sau insuficiența efectului unei astfel de terapii, prednisonul este injectat în papilă.

 • Formă fibroasă (fig.18,19) -
  papilele gingivale cu această formă sunt dense și nu sunt libere, ca în forma edematoasă. Acest lucru se datorează faptului că creșterea volumului gingiilor nu se datora edemului, ci datorită proliferării țesutului conjunctiv fibros. Tratamentul incepe cu eliminarea factorilor traumatici (margini de umplutura, coroane, precum si in cazul unui muscatura traumatica - efectuarea unei slefuiri selective a dintilor). În paralel, îndepărtarea plăcii dentare.

  Principala metodă de tratare a formei fibroase este excizia chirurgicală a țesutului gingival (fig. 19-21). După excizie, este prescris un curs de terapie antiinflamatorie, de exemplu, pansamente terapeutice cu unguent heparin, hidrocortizon și alte medicamente. Trebuie remarcat faptul că, în absența tratamentului, o formă edematoasă de gingivită hipertrofică de lungă durată poate deveni cu ușurință fibroasă.

Gingivită: tratament la domiciliu

Încă o dată vă atragem atenția asupra unui punct foarte important - tratamentul gingivitei la adulți la domiciliu este posibil numai în ceea ce privește evoluția terapiei antiinflamatorii. La domiciliu, puteți utiliza cu succes clatiri antiseptice și aplicații pentru tratamentul gingivitei catarale, dar pentru a îndepărta placa dentară, trebuie totuși să vizitați medicul dentist.

Un exemplu mic: gingiile unei persoane sângerează și decide să folosească mijloacele pe care le-a auzit în publicitate. Acestea pot fi geluri diferite, clătiri sau paste de dinți antiinflamatoare. Într-adevăr, atâta timp cât o persoană folosește astfel de mijloace, sângerarea scade sau dispare temporar complet. Dar, de îndată ce utilizarea fondurilor este oprită, gingiile încep să sângereze din nou, plus umflarea și înroșirea lor.

Motivul pentru aceasta este destul de obișnuit - persoana a încercat să trateze simptomele (cum ar fi sângerarea, durerea, umflarea) - fără a elimina cauza acestor simptome (placa microbiană, precum și depozitele dentare supra-subgingivale greu). În publicitate, diverse instrumente dentare nu vorbesc despre cauzele sângerării sau despre nevoia de a îndepărta depozitele dentare. Și, din motive evidente ... Sperăm că articolul nostru pe această temă: Simptomele gingivitei și tratamentul la adulți, fotografia - sa dovedit a fi utilă pentru tine!

Autor: dentist Kamensky K.V., experienta de 19 ani.

Vizionați videoclipul: Cum se trateaza parodontoza? - Dr. Florian Lazar (Ianuarie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu